ή αλλιώς το φύλο της κοινωνίας θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εκπομπής "Μηχανή του Χρόνου" (ALPHA, τα δύο τελευταία σάββατα) που ασχολήθηκε για 90 λεπτά με τη ζωή του πρώην ισοβίτη Χρήστου Ρούσσου και τα περί ομοφυλοφιλίας τεκταινόμενα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1970.Η θεματολογία της εκπομπής :
Ο «Άγγελος» του κινηματογράφου, ο ομοφυλόφιλος, ο δολοφόνος του εραστή του, ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ήρεμη δύναμη των φυλακών.
Ο «Άγγελος» επιστρέφει στη δεκαετία του ‘80, δείχνει την κοινωνία των αντιθέσεων , τον σκοτεινό κόσμο της Συγγρού και ξετυλίγει το πολιτικό-δικαστικό θρίλερ που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.
1976. Ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος δολοφονεί τον εραστή του, που τον πίεζε να βγει στην πορνεία. Η συντηρητική κοινωνία της μεταπολίτευσης αναζητά το καινούργιο, αλλά σοκάρεται από το σεξουαλικό έγκλημα και τις αποκαλύψεις για τον άγνωστο κόσμο του Ζαππείου και της λεωφόρου Συγγρού. Είναι η ίδια εποχή, που ο πολιτικός γάμος είναι αδιανόητος, οι αμβλώσεις απαγορεύονται και η μοιχεία αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Δημοσιογράφοι και νομικοί περιγράφουν την ακροαματική διαδικασία στο ναυτοδικείο, που καταδίκασε τον νεαρό ομοφυλόφιλο μέσα σε συνοπτικές διαδικασίες σε ισόβια κάθειρξη. Την ίδια περίοδο, έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την εκτόπιση των ομοφυλοφίλων για λόγους δημόσιας υγείας. Το γεγονός πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία.
Έκπληκτη η κοινή γνώμη παρακολουθεί ομοφυλοφίλους να διαδηλώνουν στα Προπύλαια και τραβεστί να βγάζουν λόγους σε πλατείες. Καταγγέλλουν δημόσια τις αποκαλούμενες «επιχειρήσεις αρετής» της αστυνομίας στα στέκια τους. Ο σκηνοθέτης Γ. Κατακουζηνός, συνεργάζεται με θαμώνες της Συγγρού και γυρίζει την ταινία «Άγγελος», βασισμένος στην ιστορία του Χρήστου Ρούσσου, σοκάροντας κοινό και κριτικούς.
Η πολιτική «αλλαγή» του ’81 φέρνει κύμα ελπίδας και στις φυλακές ξεσπούν εξεγέρσεις κρατουμένων, που καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες. Τότε ο Χρήστος Ρούσσος αποκαλύπτει στο δημοσιογράφο Γ.Λιάνη τα βασανιστήρια στις φυλακές Κέρκυρας.
Ο ισοβίτης ξεκινά αγώνα για να πετύχει την αποφυλάκισή του.
Όμως, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης απορρίπτει την αίτηση για επανεξέταση της πρώτης δίκης. Ο Χρήστος Ρούσσος κηρύττει απεργία πείνας που τον οδηγεί στα όρια του θανάτου. Δημοσιογράφοι όπως η Λιάνα Κανέλλη, ξεκινούν πύρινη αρθρογραφία, διανοούμενοι και στελέχη της Αριστεράς κάνουν απεργία πείνας στα Προπύλαια για συμπαράσταση και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάζεται. Η κοινή γνώμη με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί την υπόθεση να εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ, που κινδυνεύει να καταλήξει σε παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας και πτώση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η απονομή χάριτος, που έρχεται από τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, δε θα θέσει τέλος στην ταραγμένη ζωή του Χρήστου Ρούσσου. Ο ίδιος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μεγαλύτερη εξέγερση των φυλακών, το 1990 και αρνείται να αποφυλακιστεί για λόγους συμπαράστασης. Υπουργοί, πολιτικοί, δικηγόροι, δεσμοφύλακες, και «πρωτοπαλίκαρα»… μπλέκονται σε ένα ατελείωτο παιχνίδι διαπραγματεύσεων και εντυπώσεων.
Όταν τελικά ανοίγουν την πόρτα των φυλακών στον Χρήστο Ρούσσο, ο ίδιος βγαίνει σε μια κοινωνία αλλαγμένη, που αρνείται να δεχτεί στους κόλπους της έναν πρώην ισοβίτη.
Τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής ήταν γελοία, εκνευρίζεσαι δε όταν σκέφτεσαι ότι τότε δεν υπήρχαν και εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης και τελικά ο κόσμος πως ενημερωνόταν ή τι πίστευε;
Πείστηκα για το ότι οι εποχές που ζούμε είναι καλύτερες(;).
Φοβήθηκα για το ότι η τωρινή κοινωνία δε θα κρίνει λιγότερο επιπόλαια σε μια ανάλογη περίσταση.
Προβληματίστηκα για το αν το οποιοδήποτε σημερινό δικαστήριο θα μπορέσει να σκεφτεί και να κρίνει χωρίς προκαταλήψεις.
Τότε, η σχέση του Χρήστου με τον Ανέστη και με όλα τα επακόλουθα (επιχειρήσεις αρετής της αστυνομίας κτλ) υπήρξε πραγματικά εκρηκτική όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για όλη την κοινωνία. Πυροδότησε εκρήξεις περιέργειας και συντηρητισμού.
Τώρα, που θα οδηγούσε μια τέτοια ιστορία;