Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Σχέσεις από απόσταση

Όχι δεν αλλάζω πόλη (ακόμα) ούτε εγώ, ούτε το πιπίνι. Αλλά τελευταία με απασχολεί το θέμα. Παλιότερα είχα σαφή άποψη και ήμουν κάθετος. ΟΧΙ. Σα του Μεταξά. Ηρωικό και παθιασμένο. Πως μπορείς να αντέξεις όταν ο άλλος είναι χιλιόμετρα μακρυά σου, δε ζεις την καθημερινότητά του, περιμένεις με μια ελπίδα, μια λαχτάρα, μια προσδοκία.. Εγώ τουλάχιστον δε θα μπορούσα.

Η μόνη περίπτωση που θα δικαιολογούσα μια ευκαιρία σε μια τέτοια σχέση, είναι εφόσον είσαι πολύ ερωτευμένος με τον άλλο ή υπάρχει μια προοπτική η απόσταση να μηδενιστεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Π.χ. μια θητεία. Τότε και εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι διατεθειμένοι υπάρχει ένα μέλλον. Δύσκολο μεν, κατορθωτό δε.

Παρόλα αυτά τις προάλλες κάποιος με ~2 χρόνια σχέση μου έθεσε το ερώτημα : "Τι και αν αυτή η προοπτική επανένωσης είναι μετά από 2 τουλάχιστον χρόνια;" Αντέχεις να περιμένεις για να μην πετάξεις μία σοβαρή σχέση ή το διαλύεις και βλέπεις;

Που βέβαια, "το διαλύω και βλέπω", είναι κάτι το σχετικό και ανάλογα με τις περιπτώσεις μπορεί και να μην είναι πρακτικά εφαρμοστέο. Διότι, πως κόβεις μαχαίρι την επαφή με κάποιον που αποτελούσε το άλλο σου μισό; Και αν μένεις σε αυτή την "εικονική σχέση" επειδή δεν έχεις κάτι άλλο ή επειδή έχεις τη σιγουριά; Ερωτήματα που αν μπορούσα να δώσω απάντηση θα είχα λύσει και τα προβλήματα καλών μου φίλων.

Και επειδή κάποιος από αυτούς τους φίλους με ρώτησε τι θα έκανα εγώ, και αφού είχα ρητορεύσει με βάση όλα τα παραπάνω, δε μπόρεσα να αρνηθώ την απάντηση, με ρητορική ερώτηση όμως : Αν νιώθεις και ξέρεις και θέλεις αυτός ο άλλος να είναι όλη σου η ζωή, πως μπορείς να χωρίσεις από κάτι που έχει γίνει κομμάτι σου; Το πρόβλημα υπάρχει αν τα καταλάβεις όλα αυτά αργότερα. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Η αγάπη κρατάει μια ζωή. Πως μπορείς να πάψεις να πιστεύεις στο ότι δε θα νικήσει στο τέλος;

Πρώτη δημοσίευση για το 2010. Καλή χρονιά σε όλους με την ευχή να γεφυρώσουμε και άλλο τις αποστάσεις μεταξύ μας :)

25 σχόλια:

apos είπε...

Δύο πράγματα μου έμαθε η ζωή και πολύ αμφιβάλλω αν θα μου μάθει άλλα:

1. Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι
2. Μάτια που δεν βλέπονται, (πάρα πολύ γρήγορα) λησμονιούνται.

Καλή Χρονιά dude...

b|a|s|n\i/a είπε...

σαν νοιώθουν και οι δύο ότι είναι το ολόκληρο και το ολοκληρωμένο για τον άλλον η σχέση κρατά.
και σαν υπάρχει αληθινός έρωτας αμοιβαίος αποστάσεις εκμηδενίζονται. τόσο απλά και τόσο αληθινά.
καλή σου χρονιά! με συναισθήματα αληθινά!

Hfaistiwnas είπε...

Απόσταση; Ας γελάσω δις, τρις, και γενικότερα..

mahler76 είπε...

μόνο αν υπάρχει προοπτική εκμηδένισης της απόστασης.

sCaTterBraiN είπε...

συμφωνώ με τον μάλερ - το μόνο πρόβλημα είναι πόσο μακρυά είναι αυτή η προοπτική (και πόσο ανεκτικός είναι ο καθένας σε τυχόν ξεστρατίσματα).

{.πavλος.} είπε...

...xronia pollaaaa kai kalh xronia me oti epi8ymeis kai panta me agaph ygeia kai polla xamogela...oses oi telitses sto blog mou...[se vlepw mono na xamogelas]...

.twra oso gia to erwthma sou peri sxesh/apostash...dyskolo 8ema...genika den pisteyw se ayto...to leei kai to asma ths agaphmenhs norah jones "the nearness of you"... :)

h.u.g.Z.z & k.i.s.s.e.s

musicbug είπε...

To'xw kanei kai den yparxei periptosi na to ksanakana oso erwtevmenos kai na imoun me kapoion. Einai vasano kai siga siga dimiourgountai olo kai pio polles gkrinies, parapona klp kai ginete akoma xeirotero to pragma. Gia thiteia ok efoson ksereis oti kapoia stigmi tha teleiosei. Gia fantasou 3 xronia didaktoriko sto exwteriko o allos kai na ton vlepeis mono xmas, pasxa klp:-)

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο θέμα και δύσκολη απόφαση. Μάλλον θα συμφωνήσω με τον mahlel76. Πάντως εδώ μπαίνουν θέματα όπως τι προτεραιότητες βάζει κανείς. Δουλειά? Σχέση? Έρωτα? Η απόσταση πάντως συνήθως είναι πρόβλημα.

stella είπε...

καλη χρονια καποτακο!

tovenito είπε...

τι τα θες και τα ψειρίζεις; άμα σου τύχει προβληματίσου!
απάντηση δεν έχω στο δίλημμα που θέτεις, από τη μία ξέρω ότι η αγάπη όλα τα νικά και από την άλλη το γνωμικό του άπος. έχω παραδείγματα και από τις 2 περιπτώσεις.
καλή χρονιά πιπινολάτρη!

ProFyLaKtiKo είπε...

apos, πως λέμε 2 πόρτες έχει η ζωή... congrats, u r my first commenter for 2010!

b|a|s|n\i/a, καλή χρονια επίσης!

Hfaistiwnas, ήσουν λιτός και περιεκτικός

mahler76, εσύ και αν ήσουν λιτός και περιεκτικός

sCaTterBraiN, μωρέ το πρόβλημα είναι αυτό, τη λύση αναζητούμε

{.π.}, we love norah jones :)

musicbug, επιτέλους και μία ίδια εμπειρία... καλή χρονιά!

όχι και τίποτα, προτεραιότητες... ενδιαφέρον ζήτημα που θέτεις στο τραπέζι

spy_force, u2!

tovene592, τα ψειρίζω γιατί συμβαίνει τριγύρω μου στο κοντινό μου περιβάλλον και καλούμαι να πάρω θέση :p
κατά τα άλλα, η σωστή η ρήση είναι πως η αγάπη όλα τα νικά, αλλά σε βάθος χρόνου... πόσο θα είναι αυτό το βάθος, άγνωστο! καλή χρονιά!

Το Λαγωνικό είπε...

Δύσκολο θέμα ανοίγεις.
Θεωρώ ότι η απόσταση είναι μια γερή δοκιμασία για τη σχέση και τους συμμετέχοντες σε αυτή.
Εκεί φαίνεται "πόσα απίδια βάνει ο σάκος σου".
Συνειδητοποιείς τι πραγματικά θέλεις από τη σχέση, από τον άλλον και πόσο δυνατός χαρακτήρας είσαι όταν τα στερείσαι λόγο απόστασης.

Αν αγαπάς πραγματικά η σχέση αντέχει μέχρι την επανένωση, αν όχι τότε διαλύεται. Τα άλλα τα θεωρώ προφάσεις εν αμαρτείες.

G Spot Unveiled© είπε...

You know what?
Xwrisa prin fygw gia erasmus epeidi tha imoun se apostasi, xwrisa otan teleiwse to erasmus, akrivws gia ton idio logo kai imoun panta kathetos me to thema kai to ekana parapanw apo emfanes, se olous!!
Otan omws lamvanw episkepseis apo to pouthena,vlepw protheseis epikoinwnias apo ekei pou eixa diagrapsei pragmata kai katastaseis...I can't help but wonder: Is anything absolute?

turigr είπε...

Πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο χωριστά. Πάντως νομίζω ότι οι όποιες δυσκολίες της απόστασης ξεπερνιούνται εφ' όσον το θέλουν και οι δυο πλευρές

DiViNe__ είπε...

Γενικά δεν ξέρω πως να απαντήσω γιατί αφορά τον κάθε άνθρωπο, τις αντοχές του και το τι αποζητά από μια σχέση.

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, εκ προσωπικής πείρας, είναι ότι αν ξεκινήσει κάτι με απόσταση, το καλύτερο είναι να μη συνεχιστεί, είναι απλά και ΜΟΝΟ χάσιμο χρόνου.

SteF είπε...

sxesi apo apostasi..mmm,poli psixofthoro alla aksizei kai poli malista otan kai oi dio to theloun poli na prospathisoun..otan meta apo kairo ksanavlepeis ton allon, to sinaisthima den sigkrinetai,otan tou/tis kaneis ekpliksi kai pigaineis spiti tou/tis ekei pou den to perimenei+ta trela oneira pou kanete sto kinito epi wres..alla ola auta amoivaia panta,alliws den tin sistinw..

another george blog είπε...

Δεν υπάρχει σχέση από απόσταση. Απλά.

ασωτος γιος είπε...

Δεν μου κανουν εντυπωση οι απαντησεις
εγω παντως λεω ναι, αν νιωσεις οτι ο αλλος ειναι ΑΥΤΟΣ, και εισαι on line μαζι του
τοτε ΝΑΙ ζηστο
Ασε ρε παιδακια εχω δει και τις σχεσεις χωρις αποσταση,τις βλεπω γυρω μου στους κολητους στις κολητες, που βρισκοντα 1-2 φορες τη βδομαδα που δε χωριζουν ενω βαριουνται, που εχουν διπλα και τριπλα προφιλ στα σκατοσαιτς και πηδιουνται αβερτα (καθολου κακο φυσικα αλλα μην δουλευεις και το μωρο σου ρε παιδι)
Ειναι δυσκολο αν δεν εχει προοπτικη να βρεθειτε πιο κοντα σε καποια φαση αλλα οχι ακατορθωτο
στο κατω κατω και οι κοντινες σχεσεις πια ποσο κρατανε? 1-2 αντε 3 μεχρι 4χρονια
ζηστο
και καλη χρονια

ProFyLaKtiKo είπε...

λαγωνικό, μ αρέσει η οπτική σου. τεστ λοιπόν! θα το μεταφέρω εκεί που πρέπει ;)

G Spot, καλά εσύ είσαι bitch και κατά των σχέσεων, οπότε θα σε κρατήσω εκτός :p Just kidding, είσαι θεά!!
turigr, σωστό και αυτό. σα θέλουν και οι 2 πλευρές..

DiViNe, προφανώς. άμα ήταν να μείνει έτσι, αλίίίί

SteF, ωραίες οι ιδέες σου :) θα τις μεταβιβάσω!

another george blog, έγινες πολύ brutal και ανατρίχιασα

aswtosgios, ωραίους φίλους έχεις :p αυτό που λες ισχύει πάντως για τον ΑΥΤΟ. το έχω δει να συμβαίνει 1 φορά έως τώρα σε ένα φιλικό ζευγάρι

Ιθάκη-man είπε...

Εγώ θεωρώ γενικότερα ότι η απόσταση κάνει καλό, πως το είπε και η Βίσση καλέ, "Από Μακριά κι αγαπημένοι" έτσι ακριβώς! Και εγώ συμφωνώ με τον συνδίδυμο aswtosgios! Εγώ το έχω δοκιμασμένο και δουλεύει μια χαρά, και με την αδελφή μου που σπουδάζει στο εξωτερικό είμαστε μια χαρά, και με μια φίλη που σπουδάζει στο εξωτερικό, μου δεθήκαμε πολύ και είμαστε πολύ καλοί φίλοι, και με τους γονείς μου έχουμε άριστες σχέσεις (αν και μένουμε στο ίδιο σπίτι μας χωρίζει απόσταση και αυτό μας βοηθά :p )

another george blog είπε...

Τι εννοείς έγινα πολύ μπρουτάλ; είμαι μπρουτάλ!

iasonnn είπε...

Εγώ ξέρω ότι όλα γίνονται αρκεί να το θέλεις πραγματικά. Φυσικά και είναι από αρκετά έως πάρα πολύ δύσκολο και δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για σχέσεις εξ αποστάσεως. Μερικοι δεν είμαστε καν φτιαγμένοι για σχέση γενικότερα, οπότε τι να λέμε...

Το μόνο που έχω να καταθέσω, από την δική μου, προσωπική εμπειρία, είναι ότι τον Οκτώβριο που μας πέρασε κλείσαμε 5 χρόνια σχέσης, ο ένας Θεσσαλονίκη και ο άλλος Ηράκλειο. Εννοείται ότι θα επιστρέψω Θεσ/νικη μόλις τελειώσω με τις σπουδές μου (το καλοκαίρι ελπίζω - fingers crossed) αλλά αυτή "η προοπτική ότι η απόσταση θα τελειώσει", όπως ανέφεραν αρκετοί παραπάνω, δεν ήταν π.χ. μια θητεία < 12 μηνών αλλά ένα αδιευκρίνιστο διάστημα, που θα πλησιάσει τελικά τα 6 χρόνια.

Βέβαια, το θέμα είναι τι εννοεί ο καθένας "σχέση από απόσταση". Βλεπόμασταν και εξακολουθούμε να βλεπόμαστε αρκετά συχνά (να 'ναι καλά ο ανταγωνισμός που έριξε τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων κάθετα :Ρ) και όχι μόνο Χριστούγεννα - Πάσχα - Καλοκαίρι που επιστρέφω στο πατρικό μου. Και εξτρά φορές πήγα εγώ εκεί, και πολλές φορές ήρθε αυτός εδώ. Βέβαια, μπορεί από άποψη "σχέσης" να είμαστε ΟΚ, αλλά έτσι χάσαμε ο ένας μερικά εξάμηνα και ο άλλος επαγγελματικές ευκαιρίες. Πάλι όπως ειπώθηκε ήδη είναι τι προτεραιότητες βάζει ο καθένας στη ζωή του.

Μια σχέση εξ αποστάσεως με την πιο "κλασική" έννοια, με πολύ λίγες επαφές και συναντήσεις μεταξύ του ζευγαριού, δεν ξέρω αν πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά. Πολύ ωραίο είναι να μιλάς με τον άλλο ατελείωτες ώρες στα τηλέφωνα (κινητά, σταθερά, δορυφορικά (:P), you name it), στο msn, στο facebook, κ.ο.κ, αλλά άλλη χάρη έχει πάντα η πραγματική επαφή και η παρουσία του άλλου δίπλα σου, έστω κι αν απλά κάθεστε και χαζεύετε στην τηλεόραση.

Δεν είναι κάτι που θα ευχόμουν σε κάποιον, ειδικά αν είναι κάποιο "fling", αλλά όταν μιλάμε για το άλλο σου μισό, μπορείς σε τελική ανάλυση να κάνεις διαφορετικά;

another george blog είπε...

Συμφωνώ με τον από πάνω (έτσι όπως τα θέτει).

ProFyLaKtiKo είπε...

Ιθάκη-man, να σε δω με γκόμενο και σε απόσταση...

another george blog, αχ νάτος πάλι. αυτή σου η απολυτότητα (sic) με τρελαίνει!

iasonnn, το θέμα είναι πως καταλαβαίνεις ότι είναι το άλλο σου μισό; και αν στην πορεία ο ένας αλλάξει γνώμη; τότε παρουσιάζονται τα προβλήματα... :) να σαι καλά πάντως για το σχόλιο!

ο ’’μικρός’’ πρίγκιπας είπε...

kalh xronia.......