Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

Αποφάσισα σήμερα να γράψω για τα γεγονότα που συγκλόνισαν (τι βαρύγδουπη λέξη) την Ελλάδα. Όχι για να δείξω πως εκεί που ξαφνικά όλοι αγχωθήκαμε, ξεπεταχτήκαμε, φωνάξαμε, έτσι ξαφνικά και μέσα σε 2-3 μέρες γυρίσαμε στην καθημερινότητά μας, αλλά γιατί τώρα μπορώ και βλέπω κάποια πράγματα πιο καθαρά. Τα συμβάντα των τελευταίων ημερών μου έδειξαν κάποια πράγματα.

Η κυβέρνηση(λέγε με ΝΔ) εκτός από ανίκανη να δώσει λύσεις, νομίζω πως πλέον γίνεται και επικίνδυνη για τους πολίτες. Η αξιωματική αντιπολίτευση(λέγε με ΠΑΣΟΚ), καρπώθηκε ένα αναγκαστικό αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων και χάρηκε πως θα γίνει κυβέρνηση αλλά νομίζω πως δεν έπεισε κανέναν για το ότι θα έχει τη δυνατότητα να λύσει το παραμικρό πρόβλημα, εφόσον ακόμη και τώρα οι αντιδράσεις της περιορίζονται στα στοιχειώδη. Το ΚΚΕ προτίμησε να ασχοληθεί με τους κουκουλοφόρους και το πως αυτοί χαιδεύονται από το ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι του τελευταίου (αλαβάνος, τσίπρας) προσπαθώντας να λύσουν το πρόβλημα του ποιος τελικά θα  φαίνεται στο κόμμα και να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος της αριστεράς μετά τη φούσκα των δημοσκοπήσεων, έχασαν την ουσία. Δεν πιστεύω να θέλετε να μιλήσουμε για το ΛΑΟΣ και την ευκαιρία που βρήκε να χαντακώσει ξανά τους μετανάστες;

Τα πρόσφατα συμβάντα, για μένα, απέδειξαν περίτρανα πως ο λαός δεν κοιμάται. Ο λαός καραδοκεί. Και περιμένει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει ένα ποτήρι. Τι περιέχει όμως αυτό το ποτήρι; Μπορεί να μην είναι η επανάσταση που κάποιοι περιμένουν αλλά σίγουρα είναι μία ζύμωση, μία διαδικασία που ωριμάζει το μυαλό μας και το κάνει να δει την πραγματικότητα, όχι αυτή που δίνουν τα κανάλια και οι πολιτικοί, αλλά αυτή που είναι πραγματικά. Αυτήν που μας έδειξε η απόφαση της υπόθεσης ζαρντινιέρας, αυτήν που μας έδειξαν τα 5 διαφορετικά πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι και τόσα μα τόσα άλλα. Ο λαός ξυπνά. Πολλοί πλέον ανησυχούν (όχι αδίκως) για το πως θα μεγαλώσουμε οι επόμενες γενιές, τι θα παραδώσουμε στις επόμενες, τι θα παραλάβουμε από τις τωρινές. Δυστυχώς κάπου διάβασα κάτι που με προβλημάτισε. Κοντεύω τα 25. Η πλειοψηφία των γονέων παιδιών της ηλικίας μου έζησε καλά (η πλειοψηφία λέω μη βαράτε). Σίγουρα πολλοί καρπωθήκαμε τα οφέλη αυτής της ζωής και εκμεταλευτήκαμε τη δυνατότητα να σπουδάσουμε με χρήματα των γονέων, να ζήσουμε στο σπίτι μαζί τους μέχρι να μεγαλώσουμε (πόσο;) και άλλα πολλά. Και γιαυτό ίσως δεν είναι τόσο εμφανή τα σημάδια πως η κρίση, η οποία έχει έρθει προ πολλού, θα φανεί ακόμα πιο αμείλικτη όταν έρθουμε εμείς στη θέση των γονέων μας και που δε θα έχουμε τη δυνατότητα όχι να παρέχουμε κάτι σε κάποιον άλλον (παιδί, συγγενή, φίλο) αλλά στον ίδιο μας τον εαυτό.

Αυτό που πιστεύω πως έμεινε τελικά από τις τελευταίες μέρες, ότι πλέον μπορούμε και συνειδητοποιούμε (αργά το καταλάβαμε) τη σοβαρότητα κάποιων καταστάσεων και διακρίνουμε (επιτέλους) ότι το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο.

22 σχόλια:

Θράσος είπε...

Μα καθόλου...καθόλου ευοίωνο.
Τουλάχιστον κάποιο κομμάτι της κοινωνίας μας ξύπνησε. Κάτι είναι και αυτό δεν νομίζεις;

Κώστας είπε...

Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Έχει αποδείξει κατά τη γνώμη μου ότι δε θα διστάσει να κάνει τίποτα προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία και ότι δεν υπολογίζει ούτε τις ανθρώπινες ζωές (πυρκαγιές, δολοφονία 15χρονου, "αυτοκτονία" Τσαλικίδη για τις υποκλοπές..).

tovenito είπε...

condom for president!

stella είπε...

εκανες πολυ σεξ τελευταια!
γιαυτο οι προβληματισμοι.
κανε κρατη!!!

G Spot Unveiled© είπε...

Den pistevw pws mporei na dwthei lysi me ena politiko systima diamorfwmeno etsi opws auto tis elladas, den krinw kanenan ikano na katalavei tin eksousia kai na aspastei ta provlimata mas.

Gia ta epeisodia apla tha ekfrasw ton apotropiasmo mou [eixa skeftei na kanw kai mynisi kata agnwstwn (gwnstwn) epeidi fovomoun(?)- fovamai na katevw sto kentro--e ma eleos pia!]

Auta,ase me sygxistika twra :P

PN είπε...

Aνοίγεις μεγάλη συζήτηση που από ένα σχόλιο δεν μπορεί να καλυφθεί. Εγώ πάντως ένα συμπέρασμα έβγαλα. Πάσχουμε σαν κοινωνία και δεν λέμε να το καταλάβουμε. Ο καθένας μας για διαφορετικούς λόγους. Δεν παράγουμε ασφαλώς πολιτική, αλλά δεν παράγουμε επίσης και ιδεολογία και συλλογικότητα. Και αυτό είναι δυστυχώς ένα φαύλος κύκλος.

Owain Glyndwr είπε...

@κώστας αν χαρακτήριζα παράλογο αυτό που λες θα ήταν ευφημισμός την έννοιας!κατ' αρχάς είναι ανήθικο να λες ότι η κυβέρνηση πήγε και έβαλε φωτιές και σκότωσε ένα παιδί,εκτός κι αν ο μπάτσος είναι η Φάνη Πάλη με κουκούλα και ότι πέρσι το καλοκαίρι ξύπνησε ο Νέρων στην ψυχή του Πολύδωρα,του Άρη και του Αβραμό μια καλή πρωϊα και άρχιζαν να βάζουν φωτιές κάπου στην Πελοπόννησο!Α,ότι "αυτοκτόνησε" η κυβέρνηση τον Τσαλικίδη πρώτη φορά το ακούω...Ναι,το παιδί λάμπα πήγε να αλλάξει και του έριξε δολοφονική κατάρα ο Μητσοτάκουλας,μπερδεύτηκε και κρεμάστηκε...Αλλά με ποιον τρόπο όλα αυτά βοηθάνε την κυβέρνηση να κρατηθεί στην εξουσία;μήπως μικραίνοντας ακόμα περισσότερο την δημοφιλία της;μήπως αυξάνοντας την αστάθεια της λόγω ισχνής πλειοψηφίας;μήπως θέλει να ξοδέψει κι άλλα λεφτά εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για αποζημιώσεις και να μην κλίσει τον ήδη βεβαρυμένο προϋπολογισμό;να χάσει και τα έσοδα από τον τουρισμό;να αυξηθεί η αστάθεια στην χώρα και να μην επενδύουν ούτε και οι λίγοι τολμηροί ξένοι του παρελθόντος;Παρ'όλα αυτά είμαστε η 27η χώρα στον κόσμο σε κατα κεφαλήν ΑΕΠ (από τις πάνω από 200 που υπάρχουν) δεν ήμαστε η Ζιμπάμπουε ούτε ο Καραμανλής ο Μουγκάμπε!δημοκρατικότατα και πανηγηρικότατα εκλέχθηκε δύο φορές!Και να πέσει και να έρθει ποιος η πασοκάρα;της "φιλανδοποίησης";των "λιγότερα στρέμματα γης να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι" του Γιωργάκη";η πασοκάρα που διέλυσε το πυροσβεστικό σώμα γιατί είχε την ατυχία να είναι "δεξιό" χωρίς εξοπλισμό,χωρίς προσλήψεις,χωρίς αυξήσεις δίχνοντας την γνωστή εκδικητικότητα(δες τρελό χρήμα στην Κρήτα,παπάρια στην "δεξιά" Μακεδονία).Και για την πυροσβεστική τα ξέρω γιατί πυροσβέστης είναι ο πατέρας μου!
Μην μου αρχίσετε σε σχόλια του τύπου δηλαδή εσύ όλα τέλεια τα βλέπεις και τέτοια...Όχι βέβαια!Αλλά είδαμε πως τα κατάφεραν άλλα παραδοσιακά "σοσιαλιστάν" όπως η Ισπανία στην οικονομική κρίση...εκεί γιατί δεν κάηκε η Μαδρίτη;στην Αυστραλία που επίσης η αστυνομία σκότωσε έναν 15χρονο γιατί δεν κάηκε το Σύδνεϋ και η Μελβούρνη ούτε οι ανά τον κόσμο πρεσβείες και τα προξενεία της;γιατί μόνο το BBC έχει λυσσάξει έτσι ενάντια στην Ελλάδα;Γιατί προχθές ο Ρώσσος πρέσβυς ανακοίνωσε πως η Ρωσσία θα αγοράσει τα πολύ υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα και ευθέως και ονομαστικά στήριξε Καραμανλή;σας θυμίζουν όλα αυτά μήπως τις "χρωματιστές επαναστάσεις" σε Ουκρανία και Γεωργία;τί καθεστώτα ακολούθησαν μετά από αυτές;
Υπάρχει μια μαγική λέξη για όλα αυτά ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ!!! (για να προλάβω σχόλι λέω ότι δεν οφείλονται όλα εκεί αλλά οι οργάνωση σε μεγάλο βαθμό ναι) Επειδή έχω σκυλοκουραστεί να κάνω σχόλια όποιος θέλει να ενημερωθεί παραπάνω ας μου στείλει e-mail
Και ξέρετε κάτι;όταν εμείς,ο καθένας μας,ονειρό του είναι να κλέψει,να χωθεί,να γίνει λαμόγιο αλλά να μην τον πιάσουν τότε δεν φταίει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο οπορτουνιστής προαγωγός (νταβατζής) της αναρχίας και του ψευτοτσαμπουκά Συριζα ακόμα!
Η υπευθυνότητά μας ως λαού είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο!
Υ.Γ.Αν θες τον σούπερ Γκούφη για πρωθυπουργό πήγαινε και στην Disneyland καλύτερα.Το ένστικτο αυτοσυντήρησης του Γένους μας είμαι σίγουρος που δεν θα αφήσει την πατρίδα μας σ'αυτόν

Owain Glyndwr είπε...

Το Γένος μην το πάρετε για ρατσισμό ή εθνικισμό,επιτηδευμένη υπερβολή ήταν για έμφαση και κάπως αστείο

b|a|s|n\i/a είπε...

τεράστια κουβέντα. το θέμα είναι ότι για μια ακόμα φορά, από το πρώτο δευτερόλεπτο, και από όλους ανεξαιρέτως, εκμεταλλεύτηκε και θα εκμεταλλεύεται η τόσο άδικα χαμένη ζωή ενός παιδιού.
που θα μπορούσε να είναι περισσότερο παιδί, λιγότερο παιδί, ούτε καν παιδί.
όταν όλοι μας καταλάβουμε ότι η ζωή και ο θάνατος καθενός δεν είναι για παιχνίδι τότε ίσως θα πάμε μπροστά. ατομικά και κοινωνικά.

natasha hassiotis είπε...

μη λες αλαβάνος και τσίπρας, παθαίνω αναφυλαξία!
παιδιά πάλι χάθηκα, κάπου κουβέντιαζα για το μικρό μου πόνυ και τα πόκεμον. μήπως ήσασταν κι εσείς εκεί; σε ποιανού το σπίτι ήμασταν;

ProFyLaKtiKo είπε...

Θράσε, όπως έγραψα εγώ αυτό το θεωρώ αρκετά σημαντικό.

Κώστα, δυστυχώς δεν ξέρω αν η πτώση της κυβερνήσης θα λύσει το πρόβλημα, ενδεχομένως να μην το χειροτερέψει, αλλά σίγουρα χρειάζεται κάποια αλλαγή...

tovene592, yeah baby!

stella, λες ε? ε τι να κάνω. βγήκε αυθόρμητα

G Spot Unveiled©, συμφωνάμε. άντε όλοι μαζί να αλλάξουμε το σύστημα

VK, εντάξει δεν είχα σκοπό να ανοίξω μεγάλη συζήτηση, απλά μάζεψα κάποιες σκέψεις. εξάλλου η θεματολογία του ιστολογίου δεν είναι "πολιτική". ότι πάσχουμε, πάσχουμε δυστυχώς..

Owain Glyndwr, ωραίες οι σκέψεις σου, βέβαια δεν είχα σκοπό την αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων, με τις ιδέες μου. νόμιζα πως το πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης που έχει φέρει το λαό στα όρια, είναι πως συνεχώς υπάρχει κάτι αρνητικό να ασχολούμαστε και καμία διάθεση διόρθωσης. μια κυβέρνηση που επαγγέλεται αλλαγές εδώ και 5 χρόνια. πάντα υπήρχαν σκάνδαλα, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή ούτε καν τα κρύβει, αλλά δε μπορεί και να τα επιλύσει.

b|a|s|n\i/a, τεράστια όπως λες. και το καπήλευμα ισχύει. από πολλούς..

highvoltagepress, πρέπει να ήταν στο βλόγκι του τομ. http://gaytomklaps.blogspot.com/ αμάν πια. πυξίδα πρέπει να σου πάρουμε

Κώστας είπε...

@κατεβατό, αναφέρθηκα στη στάση της κυβέρνησης στα περιστατικά που ανέφερα στις παρενθέσεις, φυσικά και δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν αυτοκτόνησε ή όχι ο Τσαλικίδης και ποιος ευθύνεται γι' αυτό, αυτό όμως που είμαι σε θέση να κρίνω είναι το κουκούλωμα ακόμα ενός σκανδάλου (υποκλοπές) που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κόστισε τη ζωή του υπαλλήλου αυτού.

HaLiaS είπε...

αγαπητό προφυλακτικο,
δεν είμαι σίγουρος κατα πόσο ο λαός εξύπνησε.
έχω την εντύπωση πως φταίει το οτι λόγω συντήρησης των ελικοπτέρων τον τελευταίο μήνα είχαν σταμάτησει να μας ραντίζουν.
θα σιγουρευτώ στις επόμενες εκλογές από τα ποσοστά που θα πάρουν τα 1+1=1 κόμματα της ελληνικής οικογενειοκρατείας.

μετράμε σκάνδαλα.
χάσαμε την ουσία.
το σεμνά και ταπεινά εξεχάσθει.
κάηκε η μισή ελλάδα.
υποκλοπές, κουμπάροι, μεταγραφολογία, εξοχικό-καντίνα, ζαχοπουλιάδα, εφραιμιάδα, ζαρντινιέρα, στρατηγός άνεμος είναι μερικά από αυτά που θυμάμαι να μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια...
και δυστυχώς τα περισσότερα λησμονήθηκαν χωρίς να αποδοθούν πουθενά ευθύνες... και τα ξεχάσαμε κι ολοι εμείς...ο καλός λαός που πρέπει να ασκεί έλεγχο στους κυβερνώντες΄.
τελευταίως αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη λόγω κακής ενημέρωσης.
καμία παραπάνω κίνηση.
αν αυτή είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού τότε εγώ είμαι πρόεδρος της δημοκριτίας...
όχι ότι όλα τα άλλα τα κοπρόσκυλα έχουν σκοπό να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο...
τον εαυτούλη τους κοιτάνε, πώς θα ξαναγίνουν κυβέρνηση να συνεχίσουν το φαγοπότι.

η αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας.
να ξυπνήσουμε στην καθημερίνοτηα μας.
να ξύπναμε τους γύρω μας, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και σιγά σιγά το μήνυμα θα ληφθεί!

καλό ξημέρωμα, συγγνώμη για το οτι ξέφυγα αλλά κάποιες φορές ενοχλούμε να βλέπω και να διαβάζω νέους ανθρώπους να είναι δογματικοί και απόλυτοι.

natasha hassiotis είπε...

να μωρέ, ευχαριστώ. έτσι χάνομαι και στους δρόμους.

ProFyLaKtiKo είπε...

HaLia, δε διαφωνούμε επί της ουσίας. δυστυχώς ως τώρα οι περισσότεροι πιστεύουν πως η αλλαγή θα έρθει με την αλλαγή μιας κυβέρνησης, ενός κόμματος εξουσίας (των εξής 1+1=1 δηλαδή). τα αίτια είναι σίγουρα βαθύτερα...

highvoltagepress, υπομονή. θα βρεις το δρόμο σου.

Είδωλο είπε...

Tι να ραψω για την επιστροφη του Βασιλια?

Αχ περιμενω πως και πως για τα βουτηματα που θα μας βγαλει η Μαρι Σανταλ στο απογευματινο τσαι.

Hfaistiwnas είπε...

Μέλλον??? Ακόμη δεν το βλέπουμε ευτυχώς! Σιγά σιγά θα μας φανερώνεται..
Θέλω να πιστεύω σε ένα καλό..

HaLiaS είπε...

προφυλακτικό οι ουσιαστικές μου διαφωνίες δεν ήταν με σένα...


καλη εβδομάδα με χαμόγελο:)

Owain Glyndwr είπε...

@Κώστας έχω και όνομα (έστω ψευδώνυμο)
@halias,το ποιος ή το τι είναι δογματικό και απόλυτο είναι μια άλλη κουβέντα...σίγουρα δεν θα το έγραφες αν δεν υποστήριζα αυτό το κόμμα (ή έστω το άλλο από τα 1+1 κόμματα) δεν θα το έλεγες αυτό,κακά τα ψέμματα
@όλοι απλά σκεφτείτε λίγο το "χρώμα" και τον τρόπο παρουσίασης από την πλευρά των ΜΜΕ και σας λέω εγώ πως και για το πέσιμο του Γκούφη από το ποδήλατο ως σκάνδαλο της "κακιάς" δεξιάς παρουσιάζεται...Το θέμα ούτε μονόπλευρο είναι ούτε συναισθηματικά πρέπει να αντιμετωπίζεται.Για οτιδήποτε άλλο στο mail μου,ούτε γίνεται να παρουσιαστούν απόψεις με σχόλια σε blog, χαλιόμαστε τζάμπα και δίνεται λάθος εντύπωση.Καλά Χριστούγεννα!!!
@στον εαυτό μου,Χριστέ μου!είμαι η τραγικά μικρή μειονότητα της μειονότητας!

ethanandthecity είπε...

Προσυπογράφω το κείμενο σου. Νομίζω το σημαντικότερο όλων είναι πως πλέον έχουμε χάσει την πίστη μας σα λαός, δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιδανικό και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Δεν γνωρίζω κανέναν άνθρωπο της γενιάς μας που να δηλώνει ευχαριστημένος από την κατάσταση του κράτους και τις οικονομικές του απολαβές... Οι περισσότεροι απλώς ταλαιπωρούμαστε χωρίς σημαντικά περιθώρια βελτίωσης

kat. είπε...

τραγωδία!
πάλι βρήκαμε ένα τρόπο για να ακουστούμε..

ProFyLaKtiKo είπε...

x-oyranoy, να ράψεις το καλό σου το ταγέρ.

Hfaistiwnas, μέλλον... μεγάλη λέξη όντως... θα δείξει..

HaLia, ναι βρε. το κατάλαβα... απλά συμφώνησα με το σκεπτικό σου

Owain Glyndwr, [μα τι όνομα και αυτό που διάλεξες], νομίζω πως κάποιος που θέλει να ενημερωθεί σωστά δεν πρέπει να βλέπει μόνο την εικόνα που δείχνουν τα ΜΜΕ. πρέπει να το ψάξει και μόνος του... αλλιώς, ζήτω που καήκαμε..

ethanandthecity, υπομονή θα κάνουμε και θα παλαίψουμε για κάτι καλύτερο(?)

kat., άντε και καλές γιορτές να έχουμε....