Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Η αληθινή ιστορία του Άγγελου

ή αλλιώς το φύλο της κοινωνίας θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εκπομπής "Μηχανή του Χρόνου" (ALPHA, τα δύο τελευταία σάββατα) που ασχολήθηκε για 90 λεπτά με τη ζωή του πρώην ισοβίτη Χρήστου Ρούσσου και τα περί ομοφυλοφιλίας τεκταινόμενα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1970.
Η θεματολογία της εκπομπής :
Ο «Άγγελος» του  κινηματογράφου, ο ομοφυλόφιλος, ο δολοφόνος του εραστή του, ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ήρεμη δύναμη των φυλακών.
Ο «Άγγελος» επιστρέφει στη δεκαετία του ‘80, δείχνει την κοινωνία των αντιθέσεων , τον σκοτεινό κόσμο της Συγγρού  και  ξετυλίγει το πολιτικό-δικαστικό θρίλερ που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.
 1976. Ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος δολοφονεί τον εραστή του, που τον πίεζε να βγει στην πορνεία. Η συντηρητική κοινωνία της μεταπολίτευσης αναζητά το καινούργιο, αλλά σοκάρεται από το σεξουαλικό έγκλημα και τις αποκαλύψεις για τον άγνωστο κόσμο του Ζαππείου και της λεωφόρου Συγγρού. Είναι η ίδια εποχή, που ο πολιτικός γάμος είναι αδιανόητος, οι αμβλώσεις απαγορεύονται και η μοιχεία αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Δημοσιογράφοι και νομικοί περιγράφουν την ακροαματική διαδικασία στο ναυτοδικείο, που καταδίκασε τον νεαρό ομοφυλόφιλο μέσα σε συνοπτικές διαδικασίες σε ισόβια κάθειρξη. Την ίδια περίοδο, έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την εκτόπιση των ομοφυλοφίλων για λόγους δημόσιας υγείας. Το γεγονός πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία.
Έκπληκτη η κοινή γνώμη παρακολουθεί ομοφυλοφίλους να διαδηλώνουν στα Προπύλαια και τραβεστί να βγάζουν λόγους σε πλατείες. Καταγγέλλουν δημόσια τις αποκαλούμενες «επιχειρήσεις αρετής» της αστυνομίας στα στέκια τους. Ο σκηνοθέτης Γ. Κατακουζηνός, συνεργάζεται με θαμώνες της Συγγρού και γυρίζει την ταινία «Άγγελος», βασισμένος στην ιστορία του Χρήστου Ρούσσου, σοκάροντας κοινό και κριτικούς.

Η πολιτική «αλλαγή» του ’81 φέρνει κύμα ελπίδας και στις φυλακές ξεσπούν εξεγέρσεις κρατουμένων, που καταγγέλλουν απάνθρωπες συνθήκες. Τότε ο Χρήστος Ρούσσος αποκαλύπτει στο δημοσιογράφο Γ.Λιάνη τα βασανιστήρια στις φυλακές Κέρκυρας.
Ο ισοβίτης ξεκινά αγώνα για να πετύχει την αποφυλάκισή του.
Όμως, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης απορρίπτει την αίτηση για επανεξέταση της πρώτης δίκης. Ο Χρήστος Ρούσσος κηρύττει απεργία πείνας που τον οδηγεί στα όρια του θανάτου. Δημοσιογράφοι όπως η Λιάνα Κανέλλη, ξεκινούν πύρινη αρθρογραφία, διανοούμενοι και στελέχη της Αριστεράς κάνουν απεργία πείνας στα Προπύλαια για συμπαράσταση και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάζεται. Η κοινή γνώμη με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί την υπόθεση να εξελίσσεται σε  πολιτικό θρίλερ, που κινδυνεύει να καταλήξει σε παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας και πτώση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η απονομή χάριτος, που έρχεται από τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, δε θα θέσει τέλος στην ταραγμένη ζωή του Χρήστου Ρούσσου. Ο ίδιος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μεγαλύτερη εξέγερση των φυλακών, το 1990 και αρνείται να αποφυλακιστεί για λόγους συμπαράστασης. Υπουργοί, πολιτικοί, δικηγόροι, δεσμοφύλακες, και «πρωτοπαλίκαρα»… μπλέκονται σε ένα ατελείωτο παιχνίδι διαπραγματεύσεων και εντυπώσεων.
Όταν τελικά ανοίγουν την πόρτα των φυλακών στον Χρήστο Ρούσσο, ο ίδιος βγαίνει σε μια κοινωνία αλλαγμένη, που αρνείται να δεχτεί στους κόλπους της έναν πρώην ισοβίτη.
Τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής ήταν γελοία, εκνευρίζεσαι δε όταν σκέφτεσαι ότι τότε δεν υπήρχαν και εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης και τελικά ο κόσμος πως ενημερωνόταν ή τι πίστευε;

Πείστηκα για το ότι οι εποχές που ζούμε είναι καλύτερες(;).
Φοβήθηκα για το ότι η τωρινή κοινωνία δε θα κρίνει λιγότερο επιπόλαια σε μια ανάλογη περίσταση.
Προβληματίστηκα για το αν το οποιοδήποτε σημερινό δικαστήριο θα μπορέσει να σκεφτεί και να κρίνει χωρίς προκαταλήψεις.

Τότε, η σχέση του Χρήστου με τον Ανέστη και με όλα τα επακόλουθα (επιχειρήσεις αρετής της αστυνομίας κτλ) υπήρξε πραγματικά εκρηκτική όχι μόνο για τους ίδιους αλλά για όλη την κοινωνία. Πυροδότησε εκρήξεις περιέργειας και συντηρητισμού.
Τώρα, που θα οδηγούσε μια τέτοια ιστορία;

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφερον το θεμα της εκπομπης και κατα συνεπεια και το θεμα αυτου το post.

Παρακολουθησα οσο προλαβα την εκπομπη, κριμα που δεν καταφερα να τη δω ολοκληρη.

Απο την ελαχιστη εμπειρια που εχω στο χωρο, μπορω να πω πως συμφωνω απολυτα με τις σκεψεις σου στο τελος του post.

''Τωρα'' η ιστορια θα ειχε μια καταληξη οχι πολυ διαφορετικη απο την ''τοτε'' μονο που ισως τωρα τα πραγματα να ηταν λιγο καλυτερα.

''Φ''

George Tsitiridis είπε...

elaios pia
meta apo tosa xronia....
ta idia kai idia....

akoma poulaei to thema?

tovenito είπε...

έτυχε να δω λίγο από την εκπομπή και είχα δει και την ταινία παλαιότερα χωρίς να τη θυμάμαι βέβαια ακριβώς. εκείνο που δεν γνώριζα είναι οι πολιτιλές προεκτάσεις που είχε προκαλέσι εκείνη η ιστορία.
σίγουρα κάτι ανάλογο σήμερα θα προκαλούσε ακόμη αντιδράσεις γιατί παρά τα βήματα που έχουν γίνει ακόμη η ελλάδα παραμένει μια κοινωνία φοβική στο διαφορετικό. σίγουρα όμως οι αντιδράσεις σήμερα θα ήταν ίσως άλλου τύπου. ίσως περισσότερο κουτσομπολίστικες φαντάζομαι.
σήμερα τίθεται υπό συζήτηση ακόμη και ο πολιτικό γάμος ομοφυλοφίλων, τότε θα ήταν αδιανόητο. εξελισσόμαστε και ως άνθρωποι και ως κοινωνία. τότε ήταν και το πρωτόγνωρο του πράγματος που ίσως ιντρίγκαρε. και σαν λαός έχουμε ανάγκη να κατσκευάζουμε ήρωες και αποδιοπομπαίους τράγους. το "πακέτο" τότε ήταν που ήταν "γαργαλιστικό". και ομοφυλόφιλος και δολοφόνος και αργότερα και θύμα διάκρισης. είναι αυτές οι εναλλαγές θύτη και θύματος. αλλά πάντα έχουμε την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό που μας φαίνεται "πρωτόγνωρο". και τότε και σήμερα

b|a|s|n\i/a είπε...

το μόνο που ίσως δεν έχει αλλάξει (χωρίς να έχω και τις κατάλληλες γνώσεις σε αυτό) είναι το πώς η κοινωνία δέχεται στους κόλπους της πρώην ισοβίτες.
προφανώς έχουν αλλάξει οι εποχές. όσο αφορά το θέμα ομοφυλοφιλία. και "παρόμοιες" ιστορίες (πχ σεργιανόπουλος) "σοκάρουν" ως προς το κουτσομπολίστικο του θεάματος και όχι από το έγκλημα το ίδιο.

apparos είπε...

Είμαι κοντά στην άποψη του b|a|s|n\i/a προσθέτοντας ότι είναι τραγικό πως έχουμε εξοικειωθεί τόσο πολύ με το έγκλημα που εκπλήξει προκαλούν αλλά πράγματα

stella είπε...

καkος δοθηκε η χαρη!
την επομενη φορα που θα κανω εστω πταισμα μετα θα απεργισω να αθωωθω!
Μια ζωη εστω παρανομη εχει δικαιωματα
και ο φονος σιγουρα δεν ειναι!!

Είδωλο είπε...

α εγώ ξέρω την απάντηση.

Θα οδηγούσε μέχρι τον καναπέ της Τατιάνας.

Τωρα το μείζον ζήτημα είναι αν θα σε οδηγούσε πλάτη με αλλοιωμένη φωνή ή ανφας με πουδραρισμένη μύτη και γυριστή βλεφαρίδα?


Νομίζω οτι θέλουμε κανα 2 σεζόν ακόμα για το ανφας, εσύ τι λες?

turigr είπε...

Την εκπομπή δεν την είδα. Ωστόσο γνωρίζω την ιστορία, έχω δει την ταινία, μου θύμισες κι εσύ αρκετά πράγματα με την ανάρτησή σου. Πάντως θα συμφωνήσω κι εγώ με την άποψη του b|a|s|n\i/a.

Nick είπε...

paides na pate na deite to milk. poly wraia tainia. sto pnevma tou thematos.

gay super hero είπε...

Κι εγώ δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο συνεχίζουμε να ασχολούμαστε. Το μόνο επίκαιρο της όλης υπόθεσης είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε μέχρι να σταματήσουν τα ΜΜΕ να ασχολούνται με την ομοφυλοφιλία μέσα από ένα καθαρά σκανδαλοθηρικό πρίσμα. Και βέβαια η οργανωμένη ομοφοβία των θεσμών όπως είχε εκφραστεί τότε τόσο στην απόφαση του Ναυτοδικείου όσο και στο κατάπτυστο σκεπτικό του Σαρτζετάκη.

Λυπάμαι αλλά εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ούτε ως ρομαντικό ήρωα ούτε ως αγωνιστή κάποιον που έχει αφαιρέσει μια ζωή. Και ελπίζω κάποια στιγμή στην Ελλάδα να σταματήσουμε να δίνουμε συγχωροχάρτι σε όσους σκοτώνουν από "έρωτα".

ProFyLaKtiKo είπε...

να πω πως η δική μου ανησυχία έχει να κάνει με το θέμα της πρωτοδίκου εκδίκασης της υπόθεσης δηλαδή της μη αναγνώρισης εντίμου πρότερου βίου κτλ. δηλαδή πέραν του φόνου, υπήρχε και το στίγμα της ομοφυλοφιλίας. σε αυτό αναφέρονται οι ανησυχίες μου και οι προβληματισμοί μου.

κατά τα άλλα ένας φόνος, δεν παύει να είναι φόνος, δε νομίζω πως κανείς διαφωνεί... δεν ξέρω αν έπρεπε να δοθεί χάρη, ξέρω πως το σκεπτικό σαρτζετάκη, όπως είχε εκφραστεί και γραπτά (μιλώντας για ενεργητική και παθητική ομοφυλοφιλία) ήταν λανθασμένο.

προεκτάσεις βέβαια μπορεί κανείς να δώσει και στην άποψη μιας κοινωνίας και το πως μπορεί αυτή να αλλάξει μέσα από μια ταινία; από τον τρόπο παρουσίασης από τα ΜΜΕ;

HaLiaS είπε...

την εκπομπή δεν την είδα.
την ταινία επίσης νομίζω πως δεν την είχα δει ολόκληρη.

από την μια βάδιζα προς τις απόψεις του tovene, του basnia και x-oyranoy.

από την άλλη νομίζω πως αυτή η χώρα υποφέρει από σωστή δικαιοσύνη, από σωστά, αξιοπρεπή και αντικειμενικά μμε και από πολιτικούς με θάρρος και σύγχρονες αντιλήψεις.
σε όλα αυτά προσθέστε την συντηρητική κοινωνία....
ίσως να μην άλλαζε και τίποτα απολύτως.
ίσα ίσα θα είχαν προστεθεί κι άλλα τόσα...

καλό ξημέρωμα
καλη εβδομάδα

υγ: η εκπομπή αν κατάλαβα καλά είναι η μηχανή του χρόνου, η οποία ασχολείται μόνο με υποθέσεις του παρελθόντος.
οπότε δεν βλέπω τίποτα το περίεργο στο ότι ασχολήθηκε και με το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είχε ασχοληθεί παλιότερα με τον κοκο, την βουγιουκλάκη, την χούντα και τόσα ακόμη θέματα

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. ΣΚΗΝΕΣ CULT. ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΜΟΥ...

Hfaistiwnas είπε...

Έχω δει παρόμοιο..
Συγκινήθηκα τότε, ένας έρωτας που κατέληξε σε φόνο..
Σε τυφλώνει ο έρωτας..

musicbug είπε...

Krima, tin exasa tin ekpompi, kai panw pou eixa mpei sto pnevma me to "Milk" pou eida proxtes. Kai gay kai isovitis? Kamia tyxi stin Ellada:-) Den kserw pws tha itan ta pragmata an synevene twra ayto stin ellada, alla efoson ta idia miala mas kyvernoun akoma, de nomizw oti tha itan kalytera, isws pio "ekleptysmena" asxima, alla sigoura oxi kalytera.
Kali vdomada

ethanandthecity είπε...

Έτυχε να παρακολουθήσω την εκπομπή. Απλά συγκλονιστική. Περισσότερο όλων με σόκαρε η αντιμετώπιση του περιστατικού από μερίδα του τύπου με αποκορύφωμα την φράση "αν είναι έτσι να πάρει άφεση και ο Ρωχάμης που δεν σκότωσε κανέναν και δεν είναι και αδερφή!" Ευτυχώς στην εποχή μας τέτοιες φωνές, υπάρχουν μεν, αλλά θεωρούνται γραφικές από μεγάλη μερίδα του κόσμου

Ανώνυμος είπε...

Δεν ήξερα ότι ήταν αληθινή η συγκεκριμένη ταινία.Νομιζω πως στο πρώτο 20λεπτο την έβγαλα,δεν την άντεξα,ανατριχιαζα στους τύπους που του εκαναν δωρο καδένες για...είχα φάει φρίκη.
Τεσπα,τι θέμα και αυτό!

natasha hassiotis είπε...

Ήταν μια ελληνική κοινωνία σε σημείο μεταβατικό αυτή πυο κατέβηκε στο πεζοδρόμιο. Συγκρούστηκαν δυνάμεις, όχι απλά υποστηρικτές του Ρούσσου. Εν πάση περιπτώσει, άνθρωπο σκότωσε, τι θα πει; Δεν έπρεπε να τιμωρηθεί; Μήπως καταχειροκροτήθηκε η ηθική του να μην κατεβεί στο πεζοδρόμιο -ως η μικρή ελληνίδα κόρη; Ποιός ήτανε; Ο Τσαρλς Μπρόνσον ο βιτζιλάντε, να κρίνει την αξία της ζωής του καθενός; Βεβαίως η ποινή ήταν εξαιρετικά βαριά, λόγω και της εποχής και του στρατού.
Να θυμηθώ όμως μιχάλη Μανιάτη και Διονύση Ξανθό, ούτε σοφτ πορν του Ευστρατιάδη...Χάλιαααα! Και με το "γ" να μιλάει ο Μιχάλης, και να 'ναι και ντροπαλός με φωτοστέφανο...Να τον πλακώσεις στη φάπα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είδα την εκπομπη... είχα δει την ταινία παλιότερα. Ευτύχως τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά.. αν και πάντα θα ύπαρχουν γραφικές φωνές.

kat. είπε...

τα κλασσικά μωρέ..
μια μερίδα ανθρώπων θα εξαγριώνονταν ενώ κάποιοι άλλοι θα έπαιρναν το μέρος του!
δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει στην ελλάδα. που ουδείς είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει ελεύθερα τη γνώμη του!

Leviathan είπε...

to exoun provalei to 8ema apeires fores...mexri kai se mesimeriani ekpobi eixa petixei sinedeuxi tou...nomizo pos ftanei pia...

Κώστας είπε...

Η ταινία Άγγελος είναι φρικτή, απλά δε βλέπεται..