Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ευσεβείς πόθοι ενός ασεβούς νέου


Επειδή η λαχτάρα σου είναι για γήινα πράγματα,

που το μοίρασμά τους κάνει κάθε μερίδιο μικρότερο,

ο φθόνος ξεπηδά μέσα από τους θρήνους σου.

Εάν όμως ο πόθος σου ήταν για ευγενέστερα πράγματα,

εκπορευόταν από αγάπη για υψηλότερες σφαίρες,

η καρδιά δεν θα υπέφερε από τόση θλίψη.

Εκεί ψηλά, όσο περισσότερα δικά μας υπάρχουν,

όσο περισσότερα κατέχει ο καθένας τόσο το καλύτερο,

κι έτσι σ’ εκείνη τη σφαίρα φλέγεται η πιο λαμπρή αγάπη.


Από το Καθαρτήριο του Δάντη (ευχαριστώ τη Soula για τη διόρθωση)

Αφιερώνεται σε όλους εμάς που αφήνουμε πράγματα της καθημερινότητας να θλίβουν τις καρδιές μας , που χαλάμε τους εαυτούς μας με άτοπες επιθυμίες, που αφήνουμε τους άλλους να μας χαλάνε τη μέρα, που τελικά ζούμε βάσει προτύπων και όχι βάσει του εαυτού μας. Αφιερώνεται επίσης στο γιάννη. Σε φιλώ γλυκά και σε ευχαριστώ.

18 σχόλια:

tovenito είπε...

μακάρι να ήταν τόσο ιδεώδη τα κίνητρά μας. ο πόθος για τα ευγενέστερα σε μία κοινωνία αγενέστατη είναι δυτυχώς το συντομότερο ανέκδοτο

Ανώνυμος είπε...

swstotato se vriskw (i ton danti tespa) kai stoxastikotato tolmw na pw :PPPP
Ante einai kai i mera aneksartisias simera(July 4th-Long live A...)....KAIROS loipon na aneksartitopoiithoume apo opoiondipote zygo mas katadunasteuei...
Sas filw

mahler76 είπε...

Πραγματικά σοφά λόγια, μόνο για λίγους. Καλή σου μέρα και θα τα πούμε από κοντά το Σαββάτο:)

nikisot είπε...

h syneidhtopoihsh einai to prwto bhma, poios kanei to deytero omws..?

Soula είπε...

Έτσι όπως τα λες είναι..
...άτοπες επιθυμίες..και όλο και κάποιος μαλάκας βρίσκεται να μας χαλάσει τη μέρα ή τη ζωή εν γένει...

PS: Το απόσπασμα που ανάρτησες είναι απο το 15o Canto του Καθαρτήριου, όχι απο την Κόλαση.
(δεν το παίζω ειδήμων-sorry αν φαίνεται κάτι τέτοιο-απλώς,ξαφνικά μίλησε η ιταλική φιλολογία μέσα μου :p:p )

Καλημέρα :D

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα! Τα ευγενέστερα.. τα ιδανίκά δηλαδή, αυτά που δεν έχουν υλική υπόσταση..
να μην χαλιόμαστε για τίποτα.. και να επιδιώκουμε το καλύτερο...

[UKUMUTU] είπε...

#hey...twra egw xamogelw.... s euxaristw

toymaker είπε...

Ας το αφιερώσω και εγώ το post σου με τη σειρά μου σε ένα Γιάννη...
Είμαι στο καθαρτήριο...και τώρα ψάχνω το δρόμο για την κόλαση...

Άγιος Αντώνιος: Ποιος είναι ο σκοπός όλων αυτών;
Διάβολος: Δεν υπάρχει σκοπός...

Flaubert, La tentation de saint Antoine

ProFyLaKtiKo είπε...

@τόβενε : πεσιμιστή σε βρίσκω... ας κάνουμε όλοι μια αρχή!

@divaa-george : κάνε την αρχή και ακολουθώ!

@mahler76 : για λίγους δε λες τπτ... αλί αλί! τα λέμε το σάββατο

@moodygirl : το δεύτερο πρέπει να το κάνει ο καθένας ατομικά μάλλον, και σιγά σιγά θα πάμε μπροστά (μα τι αισιόδοξες σκέψεις παρασκεβιάτικο...

@soula : έχεις απόλυτο δίκιο! το διόρθωσα με την αντίστοιχη υπόμνηση! και είχα τους ενδοιασμούς μου ομολογώ... άσε τους μαλάκες να μαλακίζονται...

@hfaistiwnas : ας αφοσοιωθούμε στα ευγενέστερα λοιπόν!

@ukumutu : :)

@toymaker : χαίρομαι που βρήκες κάποιον να αφιερώσεις και εσύ :) ωραία και η παραπομπή σου. αυτό υπάρχει μόνο στα γαλλικά άραγε?


άντε παιδάκια, καλό ΠΣΚ με "ευγενή ήθη"

the boy with the arab strap είπε...

και τι να κανω τωρα ,να αλλαξω ποθους , και ποιοι ειναι αυτοι οι ευγενεστεροι ποθοι ? με προβληματισε αυτος ο μεσαιωνικος τυπος , καλα αυτος δεν ειχε ορμες ο ανθρωπος ή καηκε απο τους ποθους του και μετα ελεγε κουλτουρες ?

One Happy Dot είπε...

...Δυστυχώς υπάρχουν πρότυπα, υπάρχει η καθημερινότητα, υπάρχουν οι "άλλοι" που ορθώς βάζουν τον εαυτό τους πάνω από εμάς.
Στο χέρι μας όμως είναι να αλλάξουμε τις προτεραιότητες, να γκρεμίσουμε τα δεδομένα και τα σταθμά και να αποφασίζουμε εμείς για μας και για το τι έχει αξία. Γιατί τελικά, κάθε βράδυ με τον εαυτό μας κάνουμε απολογισμό και τα χρωστούμενά σου κανείς δεν θα βρεθεί να τα πληρώσει.
Εξαιρετικό Post! :)

toymaker είπε...

Το "Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου" μπορείς να το βρεις και στα ελληνικά...
Εξαιρετικό...

turigr είπε...

Και μετά το Καθαρτήριο ο δρόμος οδηγεί στον Παράδεισο! Εγώ προσωπικά σε ευχαριστώ πολύ για την ανάρτησή σου αυτή. Εχθές ήταν μια από τις μέρες που μου χάλασε η διάθεση εξαιτίας κάποιου.
Υ.Γ. Με συγχωρείς που σου το επισημαίνω, αλλά η εικόνα που έχεις στο post αναπαριστά την Κόλαση. Αυτή του Καθαρτηρίου έχει το ακριβώς αντίθετο σχήμα. Πολλά φιλιά και καλό Σ/Κ.

ProFyLaKtiKo είπε...

@κρασί/νερό : οι πόθοι δυστυχώς δεν αλλάζουν προς το καλύτερο. απλά ίσως προστίθενται και άλλοι. σκοπός του ποστ δεν ήταν αυτός ακριβώς βέβαια... απλά όταν υπάρχουν τα ευγενέστερα, είναι ανόητο να χαλιέσαι για τα αγενέστερα.

@one-happy-dot : σ ευχαριστώ :))

@toymaker : thanx, το εντόπισα κάπου :)

@turi : βασικά εγώ πίστευα ότι το απόσπασμα ήταν από την κόλαση, εξ ου και η φώτο. μετά η soula με διόρθωσε αλλά άφησα τη φώτο. τώρα γύρισα τη φώτο ανάποδα οπότε είμαστε οκ (λέω εγώ...) άντε και καλό ΣΚ να έχουμε :)

Μπέμπης ||| είπε...

Κουράγιο!!

ProFyLaKtiKo είπε...

baby-boom : Μωρέ λες?

Μπέμπης ||| είπε...

Ε ναι, δε βρίσκω κάτι άλλο να πω.. Βασικα άλλα ήθελα να πω αλλά θα με παρεξηγούσες αλλά θα στα πω κι όπως θες πράξε!!

Εγώ γενικότερα δε συμφωνώ με το κλίμα του τελευταίου σου ποστ! Εμένα προσωπικα μ'ενδιαφέρει περισσότερο να θυμάμαι μόνο τις καλές στιγμές γενικότερα! Έτσι πορεύομαι! Αν το φιλοσοφούσα πολύ τώρα θα είχα αυτοκτονήσει! Γιατί να πρέπει ένας άνθρωπος να υποφέρει; Δεν κατάλαβα! Εντάξει κάποιες καταστάσεις μας έχουν πληγώσει αλλά γιατί να διαιωνίζεται ο πόνος; Πλέον όταν με πληγώνουν δίνω τον κατάλληλο χρόνο στον εαυτό μου να το ξεπεράσει και αυτό ήταν! Άσε που αυτό με ανανεώνει γιατί αφήνω πράγματα πίσω μου που πιστεύω πως η ίδια η ζωή τα απορρίπτει απ'την πορεία μου, και όλα αυτα για καλό!! Πιστεύω στο καλό και στην καλή διάθεση!! Ίσως να μην καταφέρω ποτέ να κατακτήσω τα υψηλότερα ιδανικά, όμως και μόνο που πιστεύω πως μπορώ να το κάνω μου αλλάζει τη διάθεση και δε χρειάζεται να πονάω για να καλλιεργήσω το μέσα μου ! Έτσι λοιπόν δεν πιστεύω στα πρότυπα και κατευθύνω τη ζωή μου εκεί που θέλω εγώ! Άλλωστε αυτό είναι το δώρο της ζωής: Να κάνεις αυτα που θέλει η καρδιά σου και όχι να ακολουθείς τα διαφορά πρότυπα που δυστυχώς έχουν κατακτήσει την κορυφή λόγω υψηλής ζήτησης!!

ProFyLaKtiKo είπε...

Καταρχάς μιλάς σε έναν άνθρωπο που γενικά δεν ακολουθεί πρότυπα και συμβάσεις. Επιπλέον, φυσικά και θυμάσαι μόνο τις καλές στιγμές και βάσει αυτών πορεύεσαι. Σκοπός του ποστ όπως έγραψα και παραπάνω δεν ήταν να αλλάξουμε τους πόθους μας, τα θέλω μας, τα πιστεύω μας απλά να αναλογιστούμε ότι πολλές φορές πράγματα που μας χαλάνε, μας πονάνε, μας θλίβουν είναι απλά πράγματα της καθημερινότητας, τα οποία αφήνοντας πίσω και ασχολούμενοι με άλλα "ευγενέστερα" (όπως λέει ο Δάντης) μας κάνουν και εμάς καλύτερους.

άντε και καλό μας σαββατόβραδο